Søg
  • Mangel på praktikpladser

Svendborg skraber bunden


Svendborg skraber bunden

Undervisningsministeriets nye opgørelse over antallet af unge, der mangler praktikpladser, er trist læsning. Og set med Svendborg-briller er opgørelsen særdeles trist.

Ministeriets tal viser nemlig, at Svendborg er blandt de kommuner, der forholdsmæssigt klarer sig dårligst og ligefrem skraber bunden. Kun to af de 94 kommuner, opgørelsen omfatter, er rangeret dårligere end Svendborg.

Konkret fortæller tallene, at 187 unge i Svendborg manglede en rigtig praktik- eller elevplads 1. juli. 53 af dem havde afsluttet grundforløbet på erhvervsskolen og var ikke kommet videre. De øvrige 134 var i skolepraktik, som ganske vist smager lidt af det håndværk, de har valgt, men ikke giver dem fornemmelsen af at være på en rigtig arbejdsplads.

Ydermere viser ministeriets opgørelse, at antallet af nye uddannelsesaftaler i Svendborg på et år – fra juli 2016 til juli 2017 – er faldet fra 430 til 404. Det tal betyder, at arbejdsgiverne har ansat 26 færre nye lærlinge og elever det forløbne.

Det er beskæmmende, og jeg håber virkeligt, at Svendborgs politikere og kommunens arbejdsgivere reagerer. For det første fordi samfundet har et ansvar over for de unge og skal tage vare på, at de får en ordentlig uddannelse. For det andet fordi det vil være et selvmål af rang at lade stå til.

Allerede i dag er det et problem for mange virksomheder at skaffe kvalificerede medarbejdere. Og det problem vil kun vokse, hvis både offentlige og private arbejdsgivere ikke reagerer nu og uddanner den arbejdskraft, som vi skal leve af i fremtiden. Sker det ikke, vil der mangle folk til at yde den fornødne offentlige og private service, virksomhederne kan ikke udvide deres produktion og må sige nej til ordrer, og vi kan i værste fald ikke få en faglært smed eller tømrer til at udføre reparationer i vore hjem.

Selvom det er slemt i Svendborg Kommune, så nytter det ikke at flytte kommune. Problemet er nationalt. Over hele landet er der 12.000 unge, der mangler en praktikplads.

Tonni Hansen,

Formand, LO Sydfyn

#nyheder

15 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Sydfyn

Møllergade 56  •  5700 Svendborg  •  Telefon: 30 31 66 64  •  Mail: post@lo-sydfyn.dk